Rólunk írt a ma7.sk portál

A fotoSULI.sk 5 éves szülinapja alkalmából jelent meg az írás a felvidéki magyar7 hetilapban és a ma7.sk hírportálon. Köszönjük!

Öt éve - könnyedén és érthetően(Ezt a cikket a Ma7-ról másolták: https://ma7.sk/kavezo/fotosuli-konnyeden-es-erthetoen)

Öt éve - könnyedén és érthetően

Rajkovics Péter • 2019. június 21., 22:06

A csallóközi Kálmán-házaspár hosszú évek óta az egyik legismertebb felvidéki esküvői és családi fotós vállalkozások egyike. Azonban nem csupán a párok és családok legboldogabb pillanatait örökítik meg, hanem fotótanfolyamaik révén másokat is igyekeznek bevezetni a fotózás titokzatos világába.

A vásárúti Kálmán Roland még 2001-ben végezte el sikeresen a New York Institute of Photography fotóiskolájának távtanfolyamát, 2008-ban pedig a párizsi székhelyű Nemzetközi Fotográfiai Szövetség AFIAP titulussal rendelkező fotóművészévé választották. Felesége Szilvia a családi vállalkozásban a képek feldolgozásával foglalkozik, amelyet már-már mesteri szintre fejlesztett. Emellett a házaspár által kínált exkluzív esküvői fotókönyvek szerkesztése is az Ő szakterülete.

„Egyre gyakrabban kerestek az ismerősök olyan céllal, hogy segítsek számukra megtanítani a fényképezőgépük használatát, és a fotózás apró trükkjeit. Később a Felvidék fotóklubjai, népművelési központjai kértek fel szakmai előadásokra, szakmai zsűrizésekre egy-egy téma vagy kiállítás kapcsán, de soha nem gondoltam, hogy egy napon épp a fotóoktatás felé veszi vállalkozásunk az irányt. Egészen addig, amíg egy karácsonyi reggelen azzal a kéréssel fordult hozzánk egy ismerős, hogy magyarázzam el a számára, miként is tudja majd a Szenteste megkapott fényképezőgépét használni. Mindezt akkor reggel szerette volna, amire nem volt módunk, hiszen mi is a családjainkat készültünk látogatni. Azonban a feleségemmel még aznap, útközben eldöntöttük, jó volna a fotóoktatás szervezett formáját életre kelteni. Mindezt természetesen magyar nyelven.” – mondja el Roland, aki már a világ különböző országaiban fotózott esküvőket, családi eseményeket, és mutatta be alkotásait több mint 100 csoportos fotókiállítás keretén belül.

Az ötletből hamar kész projekt lett, és megszületett a fotoSULI.sk, a Felvidék első magyar nyelvű fotós képzése online fotótanfolyammal, csoportos és egyéni fotóoktatások sorával.

„Elsőként arra törekedtünk, hogy az online térben nyújtsunk lehetőséget az érdeklődőknek a képzésre. Természetesen nem volt egyszerű megfelelő partnert találni, aki nem az esetleges konkurenciát, hanem a lehetőséget látta a fotóoktatásban. Végül ez is sikerült, és elindult Szlovákia első magyar nyelvű online fotótanfolyama. A fotósuli online része egyre népszerűbbé vált, hiszen az előfizető egyszerűen és kényelmesen tanulhat az otthonról, akár karácsonykor is. Rövid időn belül, 2014 májusában az érdeklődők kérésének eleget téve elindultak az egynapos intenzív fotós képzések, melyek tematikailag egymásra épülnek. Voltak azonban olyanok, akik inkáb a személyre szabott oktatást részesítették volna előnyben, így 2017 januárjától a fotósuliban egyéni foglalkozásra is van mód.”

Napjainkra már a számok is egyértelműen a sikerről mesélnek: 5 év alatt 70 csoportos fotótanfolyam, 95 egyéni oktatás, és több mint 700 résztvevő. Ez csak néhány számszerű információ, amelyeket Kálmánék maguk mögött tudhatnak, miközben az esküvői fotózásokat műtermi családi- és gyermek fotózásokkal is kiegészítették.

Természetesen néhányakban felmerül a kérdés, vajon nem ártanak-e maguknak azzal, hogy a leendő versenytársakat képzik, de ők nem így közelítik meg a képzéseket.

"Azt gondolom, hogy a tanítás és a szakmai utánpótlás nevelése nagyon fontos a fejlődésünk szempontjából, hiszen ők azok, akik új ötleteket, megközelítéseket hoznak, amelyből mi is tanulhatunk. Csak az tart a versenytársak hozta nagyobb konkurenciától, aki a saját képességeivel sincs tisztában."

Sokak számára meglepő lehet, de a „tanulók” jelentős többsége hölgy, miközben évről évre egyre jobb fényképezőgépekkel érkeznek a résztvevők. Sok köztük a pedagógus, valamint az egészségügyből érkező, ami pedig a korukat illeti: az eddigi statisztikák alapján 11-tól 69 éves korig fordultak meg érdeklődők Szlovákiából, Magyarországról és Ausztriából. A legtöbben ugyanakkor a 25-40 éves korosztályból jönnek, és elsősorban hobbijuk a fotózás, bár akadnak olyanok is, akik szeretnék pénzkereseti lehetőségként is kihasználni a tanultakat.

A kínált tanfolyamok erre is lehetőséget nyújtanak, hiszen az elmélet és gyakorlat mellett az utómunkát is megtanulhatják a résztvevők. Ez utóbbiba Szilvia nyújt betekintést, de vendég oktatók is előadnak egy-egy tematikus fotótanfolyam során. A portréfotózás természetesen a legnépszerűbb, de a glamour, akt, kismama, család, természet, stúdió és az esküvőfotózás is megtalálható a kínálatban, amely folyamatosan bővül. Az egyéni képzések pedig egyre népszerűbbek, hiszen sokan úgy gondolják, így gyorsabban tudnak tanulni. A másik oldalon pedig céges szakmai tanfolyamok szintjén is megmutatkozik a fotók fejlődése iránti igény, így több vállalati megbízás mellett lapunk néhány munkatársa is a vásárúti házaspárnál fejlesztette tudását.

Roland szerint az elkészített fotók minősége a régióban is folyamatosan fejlődik, s egy-egy fotótanfolyamot követően a mai gépek nyújtotta lehetőségek közepette nagyon gyorsan lehet tanulni. A jó gép és az elméleti tudás ugyanakkor még nem elegendő a jó fotóhoz, ahhoz a fényképész kreativitása is szükséges, amelyet mindenkinek magában kell felfedeznie.

Ami a szakmai terveket illeti, szeretnék az iskolák padjai közé is bevonni a fotóoktatást, hiszen manapság már szinte minden fiatal rendelkezik fényképek készítésére alkalmas telefonnal. Továbbá a nyugdíjas korosztályt is aktívan bekapcsolnák a fotózásba, hogy ezzel is új időtöltési lehetőséget teremtsenek számukra. A fiatalok mellett ugyanis egyre több szépkorú érdeklődik a fények rejtelmes világának művészete iránt. Folyamatosan jönnek az újabb ötletek és tervek, de mindenről majd a maga idejében. Addig is JÓ FÉNYEKET a kedves olvasóknak!

Megjelent a Magyar7 2019/24.számában, és a Ma7.sk portálon (https://ma7.sk/kavezo/fotosuli-konnyeden-es-erthetoen)