Rólunk írt a Csallóköz hetilap

Fotósuinkról, fotótanfolyamainkról írt a Csallóköz hetilap 2015 április 8-ai száma. Köszönjük!

Tanulj meg fotózni érthetően!

Felépítettük egy régi álmunkat, melyet próbálunk tovább álmodni

VÁSÁRÚT – Naponta temérdek fotó árasztja el a világhálót – gondoljunk csak a közösségi oldalakra feltöltött családi vagy a ma divatos selfie-fotókra, ám ezek minőségükben legtöbbször csupán mutatnak, mintsem láttatnak.

A Kálmán-házaspár tavaly májustól szervez fotós tanfolyamokat a vásárúti fotóműtermükben, melyek iránt egyre nagyobb az érdeklődés.

Kálmán H. Szilvia és Kálmán Roland neve sokak számára csenghet ismerősen, hiszen esküvői és műtermi fotósként tartják őket számon, internetes esküvői portálokat működtetnek, fotósulit tartanak fennt, illetve egy magyarországi partnerrel karöltve üzemeltetik Szlovákia egyetlen magyar nyelvű online fotótanfolyamát. „Május elsején rendezzük majd a tizenötödik tanfolyamunkat. A workshopokat főként késő ősztől kora tavaszig tartjuk, de vannak nyári kurzusaink is. Az időpontokat a fotosuli.sk oldalán lehet követni. Ezidáig leginkább egynapos intenzív képzéseket szerveztünk, melyek tematikailag egymásra épülnek. Mindemellett egyéni foglalkozásra is van mód, amennyiben a jelentkező ezt igényli. A fotósuli online része is egyre népszerűbb, hiszen az ember ott egyszerűen és kényelmesen tanulhat akár az otthon melegéből is.” - meséli Roland

A számítógépes utómunkát Szilvia oktatja, Roland pedig a fényképezés elméleti és gyakorlati részét. A májusi „Műtermi fotózás” elnevezésű képzésüket azonban a legnagyobb hazai online fotótanfolyam egyik kiváló lektorával vezetik majd magyar és szlovák nyelven, melynek további érdekessége lesz, hogy profi sminkes és két modell is segíti majd a képzésen résztvevők felkészülését.

 

Csak kezdőknek

A szervezők a kiscsoportos oktatást helyezik előnybe, a résztvevők száma tematikától függően 8–15 fő között mozog. „Kizárólag kezdőknek tartunk kurzusokat. Egyéves működésünk során több mint százan tiszteltek meg minket jelenlétükkel. A tizenhárom éves tinitől kezdve a 68 éves nyugdíjasig, a szerelmespártól a házaspárokig. Apa hozta a lányát, anya a fiát. De voltak testvérek, anyukák, volt és jövendőbeli menyasszonyok, laza srácok, csinos lányok, szóval sok mindenki. Ennek a színes összetételnek köszönhetően minden egyes tanfolyamunk vidám, sőt baráti hangulatban zajlott. Tárgykörtől függően oszlanak el az órák. Az alapfokú képzés például két óra elmélet, két óra gyakorlat, ugyanennyi számítógépes utómunka. A gyakorlati tanfolyamon viszont csak fotózunk. Eddig ezek a szabadban zajlottak, ahol érintettük a fényképezés legkedveltebb területeit, mint a portrékészítés vagy tájfotózás, de belekóstoltunk például a makrofotózásba is. A számítógépes utómunka során pedig a fotókat dolgozzuk fel, retusáljuk azokat.” Roland elárulta, ahogy meghirdetnek egy képzést, pár hét alatt megtelik a csoport. Diákjaik nemcsak a régióból kerülnek ki, hiszen most már Ausztriában élő magyarok is látogatják a tanfolyamokat. „Erről a sikerről álmodni sem mertünk. Egy év alatt felépítettük egy régi álmunkat, melyet próbálunk tovább álmodni, fejleszteni. Mindemellett a kurzusok egyfajta népművelő szerepet is betöltenek, hiszen azok, akik jártak már nálunk, más szemmel tekintenek a fotográfiára mint művészeti ágra.”

 

Titkos trükkök

Amikor arról érdeklődöm, miért tartották fontosnak elindítani a fotósulit, gyorsan jön a válasz: „Manapság minden családban van legalább egy nagyon jó minőségű fényképezőgép, melynek a funkcióit az emberek mintegy 20 százaléka tudja kihasználni. Legtöbben teljesen automatikus üzemmódban fotóznak, és a végén csalódottak, ha nem azt az eredményt kapják, amelyet vártak. Arról ne is beszéljünk, hányan olvassák el a gép használati útmutatóját. Nálunk egy nap alatt nemcsak a masina alkalmazását sajátíthatják el, hanem rengeteg fotós ötlettel, tippel, titkos trükkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.”

 

Megtanulható, de…

Ahogy Roland mondja, a fotózáshoz látni is kell, nemcsak nézni. Ez alap. „Attól, hogy valakinek többezer eurós fényképezőgépe van, még nem garancia a jó fotó elkészítéséhez. Minden egyes alkotásba bele kell vinni valami érdekeset, ami elvarázsolja a nézőt. Ez is a kreativitás része. Mi ehhez is adunk jópár ötletet, és a tanfolyam elvégzése után is segítjük rávezetni végzőseinket egy internetes zárt csoporton belül erre a „látásra”. A fotósiskolában, amelyet lassan már 15 éve végeztem el, az első lecke címe is ez volt: „open your eyes”, azaz “nyisd ki a szemed.”

A tanfolyam sikerét bizonyítja, hogy több tanítványuk szerepelt sikerrel pályázatokon, sőt olyan is akad, aki ennek köszönhetően indítja el a közeljövőben vállalkozását. Viccesen megjegyzi, talán még olyan kurzust is elindítanak, ahol a jelentkezőket arra tanítják majd, miként készítsenek jobb minőségű selfie-t. Ígéri, beszámolnak az eredményről.

 

Díjak és elismerések

Roland professzionális fotográfusképzést szerzett 2001-ben a New York Institute of  Photography-n. A párizsi székhelyű Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség AFIAP fotóművészeti minősítését 2008-ban érdemelte ki. Alapító tagja a Magyar Fotóművészek Világszövetségének, tagja a FIAP Nemzetközi Foművészeti Szövetségnek és a Szlovák Fotográfusok Szövetségének is. Eddig 12 egyéni, és több mint 100 csoportos kiállítása volt a világ számos országában. Temérdek díj és elismerés birtokosa bel- és külföldi pályázaton. Az egyik legrangosabb a National Geographic Magyarország Társadalomábrázolás kategóriában szerzett első díja. Szilvia a számítógépes képfeldolgozás és utómunka kiváló képviselője, aki tudását külföldi mesterkurzuson szerezte. Nevükhöz emellett több száz belföldi és külföldi esküvői fotózás, valamint számos műtermi fotózás fűződik.

 

Undesser Tímea

Fotók a kalman.eu és a fotosuli.sk archívumából